Időtállóság

 

Sminktetováláshoz használt pigmentjeink időtállósága megegyezik a ma Európában alkalmazott sztenderd kritériumokkal. Microblade eljárás gyenge pigment fedettséget eredményez, ez az elsődleges oka annak, hogy a tetoválás időtartama maximum egy évre garantálható. PMU pigmentek kopása minden pigment esetében elszíneződéssel jár együtt, legyen szó szerves, szervetlen vagy szintetikus forrásból származó színanyagról. Az elszíneződést jó színelméleti háttérrel rendelkező szakember késleltetni, és korrekciós kezelés keretében kompenzálni tudja. Ennek hiányában előfordulhat, hogy nem megfelelő bőrszín altónus és pigment domináns szín párosítás esetén a pigmentek elszíneződése akár a második beavatkozáskor láthatóvá válik.  E jelenség kiküszöbölésére színelmélet tanfolyamainkon nagy hangsúlyt fektetünk Permanent System szakembereink megfelelő felkészítésére.

Azonban a színelméleten túl vizsgáljuk csak meg, mi is történik valójában bőrbe tetovált pigmentjeinkkel?

A tetoválás során enyhe epidermiszen keresztül történő pigment veszteségre lehet számítani. A pigmentek megtapadása abban az esetben sikeres, ha vendégünk immunrendszere másodlagos védelmi reakciója során fibrinszálakkal körbevonja szilárd pigmentjeinket, mintegy „belső hegszövetet” létrehozva. Az elsődleges védelmi válaszreakció során – mely az első három hétben zajlik – immunsejtek százai azon dolgoznak, hogy bekebelezzék és elszállítsák az „idegen betolakodókat”. A pigment megfelelő fizika-kémiai tulajdonságai (szemcseméret, pH, aggregációs hajlam, stabilitás, oldékonyság) ezt ellensúlyozzák, és megfelelő pigment minőség esetén az elsődleges védelmi vonal kudarcot vall. Ekkor következik a beágyazódás folyamata, mely során immunrendszerünk a színanyagot a létfontosságú szervektől távol tartva, körülhatárolja és beágyazza.

Ha ez a folyamat eltérőképpen zajlik a pigment hosszútávú bőrben maradása nem garantált. Amennyiben a beágyazódás megtörtént a színanyag jellegétől (fényállóság, szemcseméret, stb.) függően a különböző színek (fekete, fehér, piros, sárga) különböző időpontban hagyják el a fibrinszálas tokot. Ez az oka a pigmentek elszíneződéssel járó kopásának.