Pigment választás

Mint minden szemöldöktetováló beavatkozásnál, microblading esetén is alapvető fontossággal bír a megfelelő szín és pigment típus kiválasztása. A ResAP 2008/1 megjelenése óta tetováló festékeink összetétele nagymértékben változott. A formulák tisztultak, ennek következtében fokozott szervezetünk kevésbé ismeri fel az implantált pigmentet mint „idegen anyagot”. Amennyiben a formula összetétele és vivőszerei oldékonyságra hajlamosak vagy csekély mértékben is de reakcióképesek és ez fokozott immunműködéssel párosul, a pigmentek idő előtti (akár gyógyulási periódusban is észlelhető) belső elszállítódásához vezet.

Bőrszín altónus - pigment párosítás
Bőrszín altónus – pigment párosítás

Pigment választáskor az elsődleges feladat meghatározni, melyik pigment gyártó mellett tesszük le voksunkat. Számos paraméter ilyenkor megvizsgálásra kell, hogy kerüljön:

  • pigment szemcsemérte,
  • konzisztencia,
  • szuszpenzió stabilitása és oldékonysága,
  • kohéziót növelő adalékanyagok jelenléte,
  • aggregációs tulajdonság.

Szinválasztás
Másodsorban jó pigmentológiás alapokkal meg kell határoznunk vendégünk bőrszín altónusát ( Színelmélet a gyakorlatban ), és pigment elegyünk összetételét valamint domináns színét ( Színelmélet tanfolyam ).
Mikrotűs szemöldök tervezésekor a pigment választás jelentőségét ne becsüljük le. Mivel a tetoválás gyengéd pigmentezett felületet eredményez a pigmentek korai kopására lehet számítani. A kopással járó elszíneződés jelensége korábban mutatkozhat abban az esetben, ha a nem a tökéletesen (!) megfelelő pigment került kiválasztásra.